Ke Dni matek

14. května 2012 v 8:00 | Danča |  Z kuchyně
Dnešní den je Dnem matek. A já se otevřeně přiznám, až do letošního roku jsem tento den vždy nějak zasklila a mou mamku to samotřejmě mrzelo. Ale letos jsem si řekla, že když už je mi 15, tak už bych jí přece něco měla dát! Nemůžu se tomu vyhýbat do nekonečna - je to přece moje máma! A tak, když jsem třídila a stříhala prastaré časopisy o vaření, natrefila jsem na tento recept...
A mimochodem, toto těsto se hodí i na tvarohové a makové buchty, však to sami poznáte, až ochutnáte. :)
A víte, co je na tomto receptu nejlepší? I já jsem jej zvládla hned na pooprvé!

KYNUTÁ SRDÍČKA

asi 12 kousků
příprava asi 1 hodinu
pečení 10- 15 minut
kynutí 45 minut

těsto:
  • 125ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 500g polohrubé mouky
  • 3-4 polévkové lžíce hladké mouky do kvásku
  • 50g cukru + 2 polévkové lžíce do kvásku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 50g měkkého másla
náplň:
  • džem/marmeláda (v originálním receptu je uvedený jahodový džem, já jsem ale použila třešňový - není tak sladký)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce smetany (myslím tím samozřejmě smetanu ke šlehání - NE zakysanou smetanu, tak je jen do studené kuchyně)
  • cukrová poleva, nebo jiné cukrové ozdoby
Postup:
  1. Nejdříve kvásek: mléko ohřejeme a rozpustíme v něm droždí. Přidáme asi 2 lžíce curku a asi 3 lžíce mouky - aby z toho vznikla řídká kašička. Potom přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout. Nemusíme ani dávat na teplé místo - správně připravený kvásek přímo kyne před očima. Necháme ho kynout asi 10 minut (měl by alespoň zdvojnásobit).
  2. Smícháme mouku s cukrem, přidáme kvásek, vejce a změklé máslo. Elektrickým šlehačem zapracujeme do hladkého těsta. Pokud je těsto tak husté, že se nedá šlehat, přidáme trochu ohřátého mléka. Přikryjeme (utěrkou) a necháme na teplém místě (nejlépe zabalené v dece v posteli nebo svírat zabalenou mísu v náruči) asi 30 minut.
  3. Na pomoučené ploše těsto prohněteme a vyválíme plát silný asi 1/2cm velká zhruba 10cm. Pozor - těsto opravdu hodně lepí!
  4. Polovinu srdíček rozložíme na plech vyložený peč. papírem. Doprostřed každého dáme po lžičce džemu/marmelády (i zde platí, čím víc, tím líp - musíte však dbát na to, abyste je potom dokázaly "zavřít").
  5. Oddělíme od sebe žloutky a bílky. Okraje těsta (srdíček) potřeme bílkem a druhou polovinu srdíček klademe na srdíčka s marmeládou. Okraje pevně přitiskneme. Necháme ještě 15 minut kynout. Rozšleháme žloutky se smetanou a potřeme tím srdíčka. Pak je dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na 175°C.
  6. Vychladlá srdíčka dle své fantazie ozdobíme - např. nápisem Mamince nebo Z lásky.
Pozn.: Nemusíte vykrajovat jen srdíčka - kolečka jsou také moc pěkná. :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 cheap wedding dresses cheap wedding dresses | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 10:48 | Reagovat

I truly appreciate this post. I've been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thx again! "Every time we remember to say thank you, we experience nothing less than heaven on earth. " by Sarah Ban Breathnach.
http://www.movedress.com/wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama